Pod jakimi kodami zaklasyfikować odpady spożywcze powstające w restauracjach, stołówkach np. odpadki nieużytej żywności, przeterminowane produkty itp.?
02 02 03 - Surowce i produkty nienadające się do spożycia i przetwórstwa
16 03 80 - Produkty spożywcze przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia
20 01 08 - Odpady kuchenne ulegające biodegradacji
Podobnie z np. olejami jadalnymi. Nie wiem czy zakwalifikować je do gr. 20 ze względu na podobieństwo do odpadów domowych, do 16 czy do 2. Ta ostania pasuje mi w obu przypadkach najmniej, bo to głównie z rolnictwa, ale jest tam tez o przetwórstwie żywności.
Poza tym, czy tego typu produkty można oddawać osobom fizycznym? Bo w rozporządzeniu jest mowa o możliwości oddania do schronisk, co wydaje mi się dziwne, bo działają one chyba jako firmy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.