Z okazji szczytu klimatycznego COP 15 duński Carlsberg za pośrednictwem założonych przez siebie fundacji włączył się w szereg inicjatyw związanych z energią i klimatem, przyznając m.in. stypendia naukowe oraz dotacje celowe. Carlsberg Polska, korzystając z doświadczeń i wzorców międzynarodowej Grupy Carlsberg, w poczuciu silnej odpowiedzialności podejmuje od lat wiele działań na rzecz ochrony środowiska i dbałości o otoczenie. Koszty dotychczasowych inwestycji wyniosły ponad 20 mln zł.
Rozwijana od wielu lat polityka ekologiczna jest jednym z najważniejszych filarów działalności Carlsberg Polska. Firma od ostatniej dekady prowadzi intensywne działania w zakresie poszanowania energii i ochrony klimatu, zarówno w sferze inwestycji modernizujących instalacje energetyczne browarów i proces technologiczny produkcji piwa, jak również w obszarze optymalizacji zużycia energii i edukacji pracowników.
Do najważniejszych działań można zaliczyć:
- Wymiana kotłowni węglowych i olejowych na zasilane gazem ziemnym w Browarach Bosman, Kasztelan i Okocim.
- Modernizacja maszynowni chłodniczych we wszystkich browarach
- Modernizacja technologii oczyszczania ścieków w Brzesku
- Instalacje odzysku ciepła na warzelniach – zintegrowane z procesami produkcyjnymi
- Projekty doskonalenia produkcji, w tym wymiany najlepszych praktyk w zakresie gospodarki energetycznej
- Wprowadzenie energooszczędnej technologii beztlenowego oczyszczania ścieków w Bosmanie
- Aktywizacja pracowników do świadomego stosowania działań przyjaznych środowisku. Wśród pracowników biur prowadzona jest ekologiczna akcja edukacyjna pod hasłem „Zielone Biuro”, promująca - poprzez konkursy i wewnętrzne kampanie - zasady postępowania z szacunkiem wobec środowiska naturalnego.
Łączne nakłady inwestycyjne na obiekty bezpośrednio związane z energetyką przekroczyły ponad 20 mln zł.
Efekty działań (wyniki z 2008 roku w porównaniu do 1990 roku):
- Od 1990 roku do 2008 roku produkcja browarów należących do Carlsberg Polska (Browary Okocim w Brzesku, Bosman w Sierpcu, Kasztelan w Sierpcu) wzrosła niemalże 3,5 krotnie, a zużycie energii cieplnej wzrosło tylko o 30% (czyli wyprodukowano ponad trzy razy więcej piwa, zużywając do tego tylko o 1/3 więcej energii cieplnej), natomiast zużycie energii elektrycznej wzrosło ponad 2 krotnie (tzn. wyprodukowano ponad 3-krotnie więcej piwa zużywając do tego tylko 2-krotnie więcej energii elektrycznej).
- Poprzez wymianę paliwa węglowego i ciężkiego oleju opałowego na gaz ziemny została ograniczona emisja gazów cieplarnianych (emisja CO2 ze spalania gazu jest o połowę niższa niż ze spalania węgla kamiennego) – łączny efekt modernizacji browarów i zmiany paliwa to obniżenie emisji CO2 o 40% przy ponad 3.5 krotnym wzroście produkcji.
Kluczowe czynniki sukcesu w zakresie transformacji przemysłu na energooszczędny, według doświadczeń Carlsberg Polska:
- Przed modernizacją w latach 90 tych ubiegłego wieku i 2000. branża piwowarska należała do energochłonnych. W wyniku podjętych wysiłków transformacja technologiczna pozwoliła na kilkakrotny wzrost produkcji przy wykorzystaniu energii na poziomie wyjściowym lub niewiele wyższym.
- Inwestycje były niezbędne, ale równolegle tak samo ważne były działania optymalizujące produkcję, budowanie świadomości i odpowiedzialności za energię wśród kadry kierowniczej i pracowników.
- W przyszłości ważne będą dalsze innowacje technologiczne, zaawansowane systemy energetyczne (współwytwarzanie energii, odzysk energii) oraz energetyka ze źródeł odnawialnych.
Grupa Carlsberg – najbardziej ekologiczna w branży piwnej na świecie
Grupa Carlsberg jest czwartym co do wielkości międzynarodowym producentem piwa. Na podstawie danych z 2008 roku wśród grup piwowarskich zajmuje pierwsze miejsce pod względem niskiego poziomu zużycia energii i wody, poszanowania mediów.